drfone app for android

dr.fone app for Android

Recover deleted data directly from Android devices.

google play
Get from GooglePlay
ios 11 updateX
Download

Major Problems with iPhone 6 and How to Fix Them

Apple's iPhone 6 has been a huge success worldwide. With many having bought and many more still queuing up to buy it, iPhone 6 seems to have hit all the right chords with the masses. However, a lot of them have reported problems or glitches with this latest device. It took some time for Apple to acknowledge these issues but nonetheless we have been assured that these will be worked out soon. Although, we know that it is going to take some time before we get an update from Apple for fixing these issues. So in the interim, here we are with our own solutions for most of these problems that you might have faced with your brand new iPhone 6.

1: Sound crackling while using headphones

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Blow into the headphone port and also clean the headphone jack to ensure that there is no dirt or dust leading to the crackling of sound.
  • • Ensure that the headphones you are using are properly plugged in; you shouldn't be able to see any metal at the top and it should tightly snap all the way in when plugged in.

2: Inadvertently switching on Siri and frequent cut outs

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • People have reported that wrapping plastic, scotch tape or dental floss in a few cases, around the top end of the headphone jack has effectively resolved this problem for them.
  • • If the problem still persists then it could be because of some kind of a hardware fault. Going to Apple in such a case is the next best thing to do as they would either fix the hardware issue permanently for you or otherwise give you a replacement handset.

3: Colouring of the plastic strips

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Buy a nice case / cover for your iPhone 6 right at the time of purchasing the phone; this should prevent the colouring to begin with.
  • • In case you have already coloured your iPhone 6 then the next best thing to do is to use a damp cloth to remove the dye stains softly and patiently. Remember that if you decide on using a cleaning fluid of some kind; be careful with the screen and the rest of the body.

4: Random crashing and repetitive booting issue

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Do a factory-reset to undo any unwanted changes done to the phone settings by a recently downloaded app.
  • • Also ensure that all apps on your phone are updated to latest versions.

5: Faulty keyboard in Landscape mode

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Switch off and on the phone again; if the problem is temporary then this should resolve it.
  • • Go to Settings > Messages and switch off the option of Raise to Listen as when on this option may trigger the audio message prompt in case of rotating the iPhone.
  • • Then, go to Settings > General > Accessibility to switch off Button Shapes. Finally, go to Settings > General > Accessibility and turn off the option of Zoom. These steps should resolve the glitch.
  • • If you still face the same issue then we suggest using a 3rd party keyboard instead.

6: iPhone 6 Camera not working

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Go to Settings > General > Reset > Reset All Settings - this should resolve the camera issues in general.
  • • Some users have also suggested that it was only after restoring from a backup made with an older version of iPhone that they started facing camera issues; the factory reset should work in this case as well.

7: Touch screen becoming unresponsive

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Restart the phone by holding down the Sleep and Home button together until the Apple logo appears on the screen.
  • • Now switch on the phone again and go to Settings > General > Reset > Reset All Settings (this wouldn't delete your data on the phone, just that you might have to enter your passwords, change wallpaper etc).

8: Bluetooth not working

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • First of all, remove all the paired devices from your phone's Bluetooth connections. Go to Settings > General > Reset > reset network settings in order to reset the network settings on your phone.
  • • Now hold down the Sleep and Home buttons together till the time you get to see the Apple logo. And, now try to pair your phone using Bluetooth with the respective devices you want to connect to.
  • • If this doesn't work, then a factory reset is the only option (make sure that your back up your phone before doing a factory reset).

9. No Touch ID in case of no service

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Backup your device and ensure that it's fully charged.
  • • Then go to Settings > General > Software Update and select Download and Install.
  • • This can also be done via iTunes with your device plugged into your computer, iTunes selected and then selecting Check for Update under the section Summary. Once upgraded to version 8.0.2 this problem should be rectified.

10. Screen getting cracked easily

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • More of a preventive measure than a solution, this one for sure helps; buy a good quality protective case for you iPhone 6.
  • • Visit nearby Apple store where you can get a screen repair done for $109 or so for your iPhone 6.

11. iPhone 6 getting bent in pockets

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • iPhone 6 is a delicate device and you have to take care of it however if you have ended up getting your iPhone 6 bent somehow, don't try to repair it on your own; contact your nearest Apple store right away, they will check the phone and see if a replacement can be provided.

12. Error with the sim card ('Invalid SIM' or 'No sim card installed')

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Toggle the Airplane mode to ON and OFF again.
  • • Restart your iPhone 6
  • • Check if the sim card is damaged or dirty. You should clean the golden contacts with an eraser or a soft lint free cloth.
  • • Ensure that the software on your iPhone 6 is up to date via Settings > General > About.
  • • If the problem still continues you must contact your service provide or Apple in that case.

13. Charging issue

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Use an alternative wall socket, cable and charger.
  • • Ensure that you are using only the official charging cable and wall charger that was provided with your iPhone 6.
  • • Ensure that the charging port on your phone and the cable are clean and dust free.
  • • It is also possible that the connector on Lightning cable when in a humid or wet environment can get corroded. So avoid using it in such conditions and wipe off any water that the cable might have come in contact with.
  • • Reset your iPhone 6 while it is being charged by pressing the Sleep and Home buttons together until the Apple logo appears.

14. Unable to hear the other person on call

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Ensure that your speaker grill is not covered by anything; the phone case, screen protector or even dust may have an impact on the voice quality of a call. Clean it if required using a small and soft brush.
  • • Ensure that you are not connected to any Bluetooth device and switch off the Bluetooth via Settings just to ensure that.
  • • Sometimes switching off the noise cancellation feature also helps, go to Settings > General > Accessibility and confirm that the Phone Noise Cancelation option is turned off.
  • • After completing all the steps as given above, press the Sleep and Home buttons together to reset the phone till you see the Apple logo.

15. Issue of enlarged icons / images

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • Double tap the screen using 3 fingers together and that should return things to normal.
  • • Then, go to Settings > General > Accessibility and switch off the option Zoom.

16. The problem of Red Screen

major problems with iPhone 6

Solution:

  • • If it is a software issue, it can be fixed with a restore; press the Home and Sleep button together till you see the Apple logo in about 10-15 seconds. Once the phone is switched off, connect it to your computer with the latest version of iTunes in it and switch on the phone. Once connected to iTunes, follow the restore procedure.
  • • If it is a hardware problem, then simply contact Apple to get a replacement arranged.

iPhone Problems

iPhone Problems

They're downloading

dr.fone toolkit - iOS System Recovery

dr.fone toolkit - iOS System Recovery

Fix with various iOS system issues like recovery mode, white Apple logo, black screen, looping on start, etc.

dr.fone toolkit - iOS Data Recovery

dr.fone toolkit - iOS Data Recovery

Recover lost or deleted contacts, messages, photos, notes, etc. from iPhone, iPad and iPod touch.

Product-related questions? Speak directly to our Support Team >>

Hot Articles
Home > How-to > iPhone Problems > Major Problems with iPhone 6 and How to Fix Them

All TOPICS

Top