8 Common iPhone Headphone Problems and Solutions

This article features some very common headphone problems that very iPhone user has had to face at least once. The article also sets upon proposing the easiest solutions to each of these problems.

1. Stuck in Headphones mode

It is a common problem that almost every other iPhone user has had to face at least once. Apparently, iPhone cannot tell the difference between normal and headphones mode once you detach the headphones owing to a software glitch which results in the iPhone stuck in headphones mode. Using headphones other than the original ones that came with the iPhone can also cause this problem.

Solution:

The solution to this scary problem is simple. Take hold of a regular ear bud also known as a Q-tip. Insert it in the headphone jack and then remove it. Repeat the process 7 to 8 times and somewhat astonishingly, the iPhone will be stuck on the headphone mode no more.

2. Dirty Headphone Jack

Dirty headphone jack results in a lot of audio problems like the one discussed above. It may also disable the sound on your iPhone which can be very annoying. The dirt disrupting audio functions of the iPhone can either be mere dust or in some cases it can be lint or even a tiny piece of paper. The key to solving the problem however, is to keep calm. Most of us think that they have somehow ruined their iPhones and run to the nearest repair shop or Apple store, while the problem can be solved within seconds at home.

Solution:

Use a vacuum cleaner with a hose attached to it and place the hose opposite to the audio jack of the iPhone. Turn it on and let it do the rest. If however, the kind of dirt that we're dealing with is lint, use a tooth pick to carefully scratch it out of the audio jack.

3. Headphone Jack with Moisture inside

Moisture can cause a lot of problems with the audio jack depending upon the level of moisture content. From rendering the audio jack practically useless to mere glitches in the audio function, the damage varies from one case to another.

Solution:

Use a hair dryer to dry out any moisture inside the headphone jack by placing the hair dryer right opposite to it.

4. Jammed Headphone Jack

Jammed headphone can be a result of using headphones other than the original ones while sometimes it may be caused due to a software malfunction. This problem can result in the inability to hear anything on the iPhone as well as the failure to hear sounds using the headphones themselves.

Solution:

Attach and detach your original headphones that came with the iPhone several times. It will help the device realize the difference between normal and headphones mode and it will come out of the jammed headphone jack state.

5. Volume Problems due to headphone Jack

Volume problems refer to the inability to hear any sounds from the audio speakers of the iPhone. These are caused mostly due to the buildup of pocket lint inside the headphone jack. Some commons symptoms of the problem include the inability to hear the click sound when unlocking the iPhone and not being able to play music through audio speakers etc.

Solution:

Bend out one end of a paperclip and use it to scratch out the lint from inside your headphones jack. Make use of a flashlight to spot the lint accurately and to make sure that you do not damage any of the other headphones jack components in the process.

6. Breaks in music while playing with headphones on

This rather common problem is caused when using third party headphones. This is due to the fact that third party headphones mostly fail to provide the snug grip required by the headphones jack to attach perfectly. This results in breaks in music which seem to become better after the headphones' wire is given a gentle shake but the problem comes back after a while.

Solution:

The solution is rather simple; do not use third part headphones. If you have somehow damaged the ones that came with your iPhone, buy new ones from an Apple store. Buy only Apple manufactured headphones to use with your iPhone.

7. Siri interrupting erroneously while headphones plugged in

This is also a problem that arises due to the use of third party headphones with a loose fit in the headphones jack. Any movement, in such cases makes Siri come and interrupt whatever you have been playing through the headphones.

Solution:

As explained earlier, iPhones tend to do well with Apple manufactured headphones. Therefore, make sure that you buy genuine Apple headphones in case you damage or misplace the ones that came with your device.

8. Sound only playing from one end of the headphones

This can mean two things; either the headphones that you're using are damaged or there is a considerable amount of dirt inside your headphones jack. The later causes the headphones to have a loosened fit inside the jack therefore resulting in sound playing from one end of the headphones.

Solution:

Examine the headphones jack for the kind of dirt that is causing the problem using a flashlight. Then depending upon the type of dirt, i.e. dust, lint or paper piece, use the corresponding steps mentioned above to get rid of it.

They're downloading

dr.fone - Recover (iOS)

dr.fone - Recover (iOS)

Recover deleted data from iOS devices, iTunes and iCloud backup files.

dr.fone - Repair (iOS)

dr.fone - Repair (iOS)

Repair your iOS system issues at home, without data loss.

Wondershare Editor

Dec 21,2017 17:08 pm / Posted by Selena Lee to iPhone Problems

Hot Articles

[Fixed] iPhone Error 56 During iPhone Restore or Update

[Fixed] iPhone Error 56 During iPhone Restore or Update Are you unable to update or restore your iPhone due to iTunes error 56? Do you face iPhone Error 56 while update or restore?

iPhone Won't Turn On?-I Tried this Guide And Even I Was Surprised!

iPhone Won't Turn On?-I Tried this Guide And Even I Was Surprised! If your iPhone is charging but won’t turn on then you have come to the right place. Read this informative post to fix iPhone won’t turn on or charge issue.

4 Ways to Fix iTunes Error 9006 or iPhone Error 9006

4 Ways to Fix iTunes Error 9006 or iPhone Error 9006 Learn how to fix error 9006 by reading this informative guide. We have listed four stepwise solutions to resolve the iTunes error 9006 without any trouble.

Full Solutions To Fix iTunes Error 9 or iPhone Error 9

Full Solutions To Fix iTunes Error 9 or iPhone Error 9 Most of you experienced iTunes error 9 or iPhone error 9. This article introduces what is iTunes error 9 and how to fix iTunes error 9 or iPhone error 9.

10 Tips To Help You Fix iPhone Won't Update Apps

10 Tips To Help You Fix iPhone Won't Update Apps Are you looking for ways to fix my iPhone won't update apps issue? Do you know why you cannot update apps on iPhone?

Top 5 iPhone Camera Not Working Problems and Solutions

Top 5 iPhone Camera Not Working Problems and Solutions Is your iPhone camera not working? Well, then let us help you find the top 5 best solutions to take care of all camera not working on iPhone problems.

10 Things We Can Do To Save A Water Damaged iPhone

10 Things We Can Do To Save A Water Damaged iPhone Have you dropped iPhone in water? Follow these 10 steps to fix iPhone water damage situation in no time. It will resolve the iPhone wet won’t turn on problem.

How To Fix iPhone/iPad Flashing Apple Logo

How To Fix iPhone/iPad Flashing Apple Logo Is your iPhone/iPad constantly flashing the Apple Logo? Here's how you can fix this problem.

Full Solutions to iPhone Keyboard Problems

Full Solutions to iPhone Keyboard Problems One of the most potent lags is that of the keyboard, which if not sorted out properly can render the device useless.

Most Asked iPhone Calling Problem, and How to Solve Them?

Most Asked iPhone Calling Problem, and How to Solve Them? In this article we will discuss some of the common iPhone issues that a user might experience with phone calls.
Home > How-to > iPhone Problems > 8 Common iPhone Headphone Problems and Solutions